هوش مصنوعی در تشخیص سرطان پستان موثر بوده است
به گزارش تلوزون به نقل از یک منبع آگاه، پژوهشی در دانشگاه لوند سوئد نشان میدهد که هوش مصنوعی میتواند به صورت «مطمئن»، موارد مشکوک در اسکن سرطان پستان را تشخیص دهد.
بنابر نتایج این تحقیق، معاینات تشخیصی با کمک کامپیوتر میتواند با دقتی «مشابه» دو رادیولوژیست، توده سرطانی را شناسایی کند.
پژوهشگران دانشگاه لوند اما گفتهاند برای اینکه بتوانیم از این روش برای تشخیص سرطان پستان استفاده کنیم، نیاز به تحقیقات بیشتری هست.
کارشناسان در بریتانیا توافق نظر دارند که هوش مصنوعی نویدبخش جهش بزرگی برای معاینات تشخیصی سرطان پستان است.
این اولین مطالعه در زمینه استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص سرطان پستان در ماموگرافی-اشعه ایکس پستان نیست.پژوهشهای قبلی به ویژه چند پژوهش در بریتانیا هم پیشتر به سراغ هوش مصنوعی رفتهاند که در آنها، کامپیوتر، اسکنهایی را که پزشکان قبلا بررسی کرده بودند، برآورد کرده است.
اما نکته ویژه این پژوهش، توانایی تشخیص هوش مصنوعی است که با تشخیص استاندارد قابل مقایسه است
نتایج این پژوهش در مجله «لنست انکولوژی» منتشر شده است و بیش از ۸۰ هزار زن از سوئد با میانگین سنی ۵۴ سال در آن شرکت داشتند.
نیمی از اسکنها را دو رادیولوژیست بررسی کردند که که تشخیص استاندارد به حساب میآید. نیمی دیگر هم به دستگاه تشخیصی هوش مصنوعی سپرده شد و بعد، یک یا دو رادیولوژیست هم آن را تفسیر کردند.
در مجموع، هوش مصنوعی سرطان پستان را در ۲۴۴ زن تشخیص داد و آزمایش مرسوم، در ۲۰۳ زن، این سرطان را تشخیص داد.
استفاده از هوش مصنوعی، «خطای مثبت کاذب» بیشتری هم نداشت؛ روندی که طی آن، اسکن به اشتباه، غیر طبیعی تشخیص داده میشود.
نرخ خطای مثبت کاذب هم با هوش مصنوعی و هم با تشخیص استاندارد یک و نیم درصد بود.
«خیلی دلگرمکننده»
دکتر کریستینا لانگ، نویسنده اصلی این مقاله گفت که هوش مصنوعی این توان بالقوه را دارد که با توجه به کمبود رادیولوژیست در سراسر جهان، عملا برای تشخیص و غربالگری سرطان پستان به کار بیاید.
اما او اضافه کرد که برای درک کامل این توان بالقوه و برای مقرون به صرفه بودن آن، نیاز به تحقیقات بیشتری هست.
دکتر کریستینا لانگ میگوید «بزرگترین مزیت، در حال حاضر این است که رادیولوژیستها بیش از حد درگیر خواندن عکس نباشند.»
او اضافه کرد: «سیستم تشخیص سرطان پستان با کمک هوش مصنوعی، دست کم به یک رادیولوژیست نیاز دارد که هدایت کار تشخیص را بر عهده داشته باشد و به طور بالقوه میتواند نیاز به دو رادیولوژیست برای اکثر ماموگرافیها را رفع کند. این، هم فشار کار را کمتر میکند که باعث میشود رادیولوژیستها بتوانند بر کارهای تشخیصی پیشرفتهتر تمرکز کنند و هم زمان انتظار بیماران را کاهش میدهد.»
یکی از سخنگویان سیستم بهداشتی بریتانیا این روش را بسیار دلگرمکننده خواند.
دکتر کاترین هالیدی، رئیس کالج سلطنتی رادیولوژیستها گفته: «این تحقیقات بسیار امیدبخش است و با افزایش کارایی، کمک به تصمیمگیری و کمک به تشخیص و نیز اولویتبندی موارد اضطراریتر، میتواند باعث صرفهجویی در وقت رادیولوژیستها شود.»
به گفته دکتر هالیدی، «هر چند نیاز به متخصصان رادیولوژی ضروری و غیرقابل جایگزین است اما این روش میتواند به مراقبت از بیماران کمک شایانی کند.»