سیل ساختمان ها را همراه با ساکنانش به دریا برده است!
مارتین گریفیث، هماهنگ کننده کمکهای اضطراری سازمان ملل گفت که مناطق سیل زده در لیبی در حال حاضر به سرپناه، غذا، و مراقبتهای اولیه پزشکی نیازمند هستند.
گریفیث از پیشنهاد شهردار شهر درنه برای ایجاد یک کریدور دریایی به منظور ارسال کمک استقبال کرده است.
هماهنگ کننده کمکهای اضطراری سازمان ملل اعلام کرد: حجم فاجعه در لیبی همچنان نامشخص است. به علت از بین رفتن جادههای مواصلاتی، ارسال کمکها به مناطق فاجعه زده دشوار است. ما به تجهیزات برای یافتن اجساد از زیر آوار نیاز داریم. نیازهای مبرم در لیبی غذا و محل اسکان و خدمات پزشکی است. سیل لیبی فاجعه دردناکی است که علت آن تغییرات آب و هوایی است.
سازمان ملل میگوید: اگر نسبت به وقوع این سیل هشدار داده میشد و تخلیه ساکنان مناطق آسیب دیده به موقع صورت میگرفت، میتوانستیم شمار تلفات انسانی را کاهش دهیم.
مدیر بخش کمکهای اضطراری سازمان بهداشت جهانی در منطقه مدیترانه شرقی گفته است که سیل بر بسیاری دیگر از شهرهای سراسر شمال لیبی تأثیر گذاشته است.
سازمان ملل تخمین زده که دست کم ۹۰۰ هزار نفر در مناطق سیل زده نیازمند کمک هستند و درخواست کمک فوری ۷۱ میلیون دلاری کرده است. این سازمان همچنین هشدار داده که بیماریهای ناشی از آب آلوده، تهدیدی برای مردم آسیب دیده از این سیل است.
شمار کشته شدگان سیل ویرانگر در لیبی در حال افزایش است و شهردار شهر درنه که مرکز اصلی این سیل بوده، تخمین زده که بین ۱۸ تا ۲۰ هزار نفرجان باخته باشند.
گزارشها همچنین حاکی است که هزاران نفر همچنان مفقود هستند.
هلال احمر در حال حاضر در تلاش است تا اجساد هزاران قربانی را که با جریان آب روانه دریا شده، از آب بیرون بیاورد. جریان آب شمار زیادی از این اجساد را کیلومترها دورتر به سواحل شهرهای مجاور درنه برده است.
سالم الناس، رئیس مرکز رسانهای هلال احمر لیبی در درنه هم گفت: ما هنوز در حال بیرون کشیدن اجساد از خانهها و از زیر گل و لای هستیم.
منابع لیبیایی همچنین اعلام کردند: ما آمار نهایی از شمار کشته و مفقودان نداریم. همچنان امید به یافتن افرادی زنده در مناطق فاجعه زده وجود دارد. حجم فاجعه در مناطق طوفان زده بسیار زیاد و خارج از توان ما است. حجم فاجعه زیاد و نیاز به کمکهای بین المللی دارد. قطع خدمات ارتباطی و جادهها مانع از اقدامات امدادی میشود.
همزمان یک منبع وابسته به اداره مبارزه با بیماریهای واگیر در لیبی هم تصریح کرد: آب در شهر درنه آلوده و غیرقابل شرب است و همه ایستگاهایتصفیه آب از کار افتاده است. باید در همه شهرهای فاجعه زده به مدت یکسال وضع فوق العاده اعلام شود.
همچنین یک عضو هیئت امدادرسانی در درنه به الجزیره گفت: شمار قربانیان سیل در شهر به ۷۷۰۰ و مفقودان به هشت هزار نفر افزایش پیدا کرده است. ما به دنبال شناسایی هویت اجسادی هستیم که آب آنها را به ساحل آورده است. امید به یافتن افرادی به شکل زنده از زیر آوار ساختمانهای سیل زده وجود دارد.
وی افزود: برخی ساختمانها به شکل کامل با سیل به سمت دریا برده شده و ما از سرنوشت ساکنان آن اطلاعی نداریم. ما از کمبود سوخت و نیز نبود آب آشامیدنی سالم رنج می بریم.
از سوی دیگر یک مقام هواپیمایی ملی لیبی هم گفت: بیش از ۱۰ هزار نفر بر اثر سیل مفقود شدهاند. حدود ۲۵ هزار نفر هم به سبب سیل آواره شدهاند.
چرا فاجعه ایجاد شد؟
بارندگی بی سابقه ناشی از وقوع طوفان دنیل باعث بارش بیش از ۴۰۰ میلی متر ظرف ۲۴ ساعت در بخشهایی از سواحل شمال شرقی لیبی شد. این بارشی بی سابقه برای منطقهای بود که معمولاً شاهد بارش ۱.۵ میلی متر باران در ماه سپتامبر است. مرکز هواشناسی لیبی چنین بارشی را در این کشور بیسابقه اعلام کرده است. دو سد در نتیجه این بارندگیها در نزدیک شهر درنه تخریب شدند.
یک مقاله تحقیقاتی که سال گذشته در مورد وضعیت آبی حوزه درنه منتشر شد، تاکید کرده که این منطقه «پتانسیل بالایی برای خطر سیل دارد و سدها نیازمند تعمیر و نگهداری هستند.»
با این حال کارشناسان میگویند هنوز خیلی زود است که بدانیم آیا این بارندگی شدید برای مقاومت سدها بسیار زیاد بود یا اینکه وضعیت نامناسب این سازهها در پیش آمدن شرایط فعلی نقش داشته است.
به گفته کارشناسان بی ثباتی سیاسی در این کشور در مقابله به موقع با فاجعه در ایجاد شرایط دشوار نقش داشته است.
منبع: خبرگزاری مهر