به گزارش فرکانس گردشگری، شهرستان خفر که در جنوب شرقی شیراز مرکز استان فارس واقع شده است در گذشته شربتخانه ایران برشمرده میشد و هرچند در سالیان اخیر بسیاری از معیارهای این لقب را از دست داده است اما همچنان دلایل اصلی شربتخانه بودن خفر بالقوه وجود دارد و مشهود است.
شربت خانه در لغت به اتاق نگهداری شربت گفته میشود و ودربار پادشاهان معمولا دارای شربت خانه بود و حتی در برخی از دوران، فرد متخصص و مهمی را مسئول شربت خانه، و تهیه شربت قرار میدادند.
«امروزه با بهره گیری از تکنولوژی در کشاورزی و صنعت گلخانه، میوه های گوناگون در همه نقاط قابل پرورش است اما در گذشته که این تکلونوژی های نوین وجود نداشت، اگر یک شهر توانایی تولید محصولات متنوعی را داشت مصداق شربت خانه بود.»
شهری را تصور کنید که همه این محصولات را در کنار یکدیگر با کیفیت مرغوب تولید کند: خرما، انجیر ، پسته، بادام،گردو، انگور، پرتقال، لیمو، نارنگی، زردآلو، سیب، هلو، خرمالو، انار، آلوچه، گوجه سبز، بکرایی، ازگیل، شلیل، به، هندوانه، خربزه، طالبی، انواع سبزیجات و صیفی جات، عرقیات، گیاهان دارویی و....
خفر فارس از نظر محصولات باغی و زراعی یکی از کم نظیرترین نقاط نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان محسوب میشود، چون از نقاطی است که آب و هوا و خاک حاصلخیز آن شرایط ممتازی را به وجود آورده تا گیاهان سردسیری و گرمسیری در کنار هم به ثمر بنشینند.
شهرستان خفر حدود ۶۰ آبادی دارد و در گذشته باغات گسترده همه روستاها را احاطه کره بود، اکثر روستاها دارای چشمه بودند و یا یک چشمه در میانه هر دو روستا قرار داشت، و رودخانه پرآبی نیز مسیری بیش از ۸۰ کیلومتر را در بین این آبادی ها طی میکرد تا تصویری بهشت گونه به این خطه از ایران ببخشد.
اکنون دیگر اثری از آن طبیعت کم نظیر بر جای نمانده و خشکسالی های اخیر چهره خفر را با گذشته باستانی اش متفاوت ساخته است اما همچنان میشود شواهدی از آن ویژگی های ارزشمند را در گوشه هایی از این شهرستان یافت.
هنوز چند چشمه در خفر جاری است و به واسطه آن بخشی از باغات سبز مانده اند، باغاتی که در طول قرنها، محل تامین میوه های دربار پادشاهان بودند و از آن سبب که همه میوه های گرمسیری و سردسیری در خفر یافت میشد، این خطه را شربت خانه ی ایران نامگذاری کرده بودند.
حاکمان و پادشاهان از دوران هخامنشی تا دوران قاجار نمایندگانی در خفر داشتند تا محصولات باغی مرغوب این خطه را به دربار بفرستند.
در دوران هخامنشی خفر رونق و جمعیت قابل توجهی داشت و حتی تعدادی از طراحان ، کارگران و معماران تخت جمشید از اهالی خفر بودند و سند پرداخت حقوق آنها نیز در الواح گلی باستانی برای تاریخ پژوهان به یادگار مانده است، طراحانی که از نقش گلنارهای خفر نیز در قسمتهایی از تخت جمشید بهره گرفتند:
علی رغم خشکسالی ها، خفر همچنان بزرگترین تولید کننده گل نرگس در ایران است در دهستان راهکان این شهرستان شالیزارها منظره ای زیبا به رخ میکشند، خرمای گرمسیری، در کنار گردو و بادام سردسیری به ثمر مینشیند، حتی در برخی باغها درختان موز ثمر میدهند.
انار و انواع مرکبات نیز همچنان در خفر تولید و به بازار کشور عرضه میشود.
آری ، خفر از نظر تولیدات متنوع باغی به حدی غنی و منحصر به فرد است که همچنان نیز بالقوه شربت خانه ی ایران زمین است، و چنانچه خشکسالی ها پایان یابد بازهم چهره بهشت گونه خود را بازآفرینی میکند.
🔻بیشتر بدانیم:
خفر کجاست و نام آن چگونه تلفظ میشود؟