تفاوتهای افسردگی و غم
به گزارش تلوزون به نقل از خبرگزاری مهر، مهدیه گلستانی(روانشناس)، درباره تفاوتهای غم و اندوه با افسردگی توضیحاتی داد و اظهار کرد: توانایی تشخیص تفاوت بین غم و اندوه عادی و افسردگی ممکن است شما را تشویق کند که دست به کار شوید و به دنبال منابعی برای بهبود خلق و خوی خود باشید.
وی افزود: غم و اندوه حالتی عاطفی است که با احساس ناراحتی و خلق و خوی بد مشخص میشود و یکی از احساسات اساسی انسان به حساب میآید، این احساس یک واکنش طبیعی به موقعیتهایی است که ناراحت کننده، دردناک یا ناامید کننده هستند، گاهی اوقات این احساسات میتوانند شدیدتر باشند، در حالی که در موارد دیگر ممکن است، نسبتاً خفیف درک شوند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه اگر از علامتهای تبدیل غم و اندوه به افسردگی آگاه باشید و چنانچه متوجه شدید این نشانهها به مدت دو هفته یا بیشتر بر زندگی شما تأثیر گذاشته، باید کمک حرفهای بگیرید، به علامتهای افسردگی اشاره کرد و گفت: حالت غمگین، مضطرب یا اصطلاحاً خالی بودن مداوم، احساس ناامیدی یا بدبینی، احساس گناه، بیارزشی و درماندگی، از دست دادن علاقه یا لذت به سرگرمیها و فعالیتهایی که زمانی از آنها لذت میبردید، از جمله رابطه جنسی، کاهش انرژی، خستگی، مشکل در تمرکز، بیخوابی، بیدار شدن صبح زود یا پرخوابی، از دست دادن اشتها، کاهش وزن و یا پرخوری و افزایش وزن، افکار مرگ یا خودکشی حتی اقدام به خودکشی، بی قراری و تحریک پذیری، علامتهای فیزیکی مداوم که به درمان پاسخ نمیدهند مانند سردرد، اختلالات گوارشی و درد مزمن اگر اینها را تجربه کردید، ممکن است تمایل داشته باشید که فقط “آن را سخت کنید” و صبر کنید تا از بین برود، با این حال اگر هر چه زودتر این علائم را تشخیص دهید، زودتر میتوانید کمک بگیرید و وضعیت خود را تغییر دهید.
وی خاطرنشان کرد: اگر برخی (یا چند مورد) از علامتهای بالا را تجربه کردید، بدانید تنها نیستید، چنانچه بیش از چند هفته است که نشانههای غم و اندوه یا افسردگی را تجربه کردهاید، برای تعیین علت و اقداماتی که میتوانید در مورد آن انجام دهید، با پزشک خود تماس بگیرید، گاهی اوقات احساس افسردگی نتیجه ابتلاء به اختلالات مربوط به روان نیست.
گلستانی توضیح داد: برای مثال، ممکن است یک وضعیت پزشکی مانند کم کاری تیروئید باشد که میتواند باعث علائم افسردگی شود، هنگامی که پزشک شما علل بالقوه پزشکی را رد کرد، میتواند گزینههای دیگری را برای افسردگی شما ارائه دهد یا شما را به روانپزشک یا درمانگری ارجاع دهد که میتواند به شما کمک کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه متخصصان از تعدادی تکنیک برای تعیین اینکه آیا آنچه شما احساس میکنید غم و اندوه یا افسردگی طبیعی است استفاده میکنند، ادامه داد: این تکنیکها معمولاً شامل پرسیدن سوال یا تکمیل پرسشنامه در مورد نوع علامتهایی است که تجربه میکنید، مدت زمانی است که آنها را احساس کردهاید و شدت آنها چقدر است، پزشک شما همچنین میخواهد در مورد زندگی شما و تأثیری که این نشانهها بر توانایی شما برای عملکرد در خانه، محل کار، دانشگاه یا مدرسه داشتهاید بیشتر بداند.
این روانپزشک با بیان اینکه پزشک شما همچنین ممکن است یک معاینه فیزیکی انجام دهد تاکید کرد: به خاطر داشته باشید که در مورد هر دارو یا مکملی که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید زیرا برخی داروها نیز میتوانند احساس افسردگی را تشدید کنند.
وی با اشاره به اینکه تعدادی از عوامل میتوانند در ایجاد افسردگی نقش داشته باشند، ادامه داد: برخی از عوامل خطر افسردگی عبارتند از سابقه خانوادگی بیماری روانی، مصرف مواد مخدر، سابقه ابتلاء به سایر اختلالات روان، سیستم حمایت اجتماعی ضعیف، تجربه یک تروما، شرایط سلامت مزمن، عزت نفس ضعیف، رویدادهای استرس زای زندگی، ترومای دوران کودکی میتواند از عوامل زمینهساز افسردگی باشد.
گلستانی درباره درمانهای افسردگی متداول افسردگی توضیح داد: افسردگی معمولاً با استفاده از داروهایی به نام داروهای ضد افسردگی یا از طریق روان درمانی درمان میشود، معمولاً بهترین رویکرد درمانی ترکیبی از دارو درمانی و رواندرمانی است.
وی ادامه داد: شناخت درمانی، درمانی مفید برای مبتلایان به افسردگی است، این نوع درمان به افراد میآموزد که فکرهای منفی خود را در نظر بگیرند و الگوهای مثبتتری را جایگزین آن کنند، این مفید است زیرا افکار ما و آنچه به خود میگوئیم بر روحیه و انگیزه ما تأثیر میگذارد.
گلستانی خاطرنشان کرد: اگر مرتباً چیزهای منفی بگوییم، در حال ایجاد یک محیط روانی مرتبط با افسردگی هستیم، از سوی دیگر، مثبت اندیشی باعث ایجاد احساسات مثبت میشود و در حالی که کنترل همه جنبههای افسردگی امکان پذیر نیست، این یکی از جنبههایی است که ما بر آن قدرت داریم.
وی تاکید کرد: ممکن است پزشک تغییراتی را در شیوه زندگی به شما توصیه کند که میتواندبه شما در مقابله با علامتها کمک کند، انجام کارهایی مانند ورزش منظم، رژیم غذایی سالم، خواب کافی و ارتباط با عزیزان میتواند به شما در مدیریت شرایط کمک کند.